Р Е Ш Е Н И Е

 

№…………………../11.01.2024 год.,  гр. Варна

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, VI-ти състав в закрито съдебно заседание, проведено на ЕДИНАДЕСЕТИ ЯНУАРИ ПРЕЗ ДВЕХИЛЯДИ И ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА година в състав:

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: АТАНАС СЛАВОВ

 

при секретаря …………………… като разгледа докладваното от съдията АТАНАС СЛАВОВ гр. дело № 325 по описа за 2017 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е с правно основание чл.247 ал.1 от ГПК.

Съдът констатира, че в Решение № 260024/15.12.2023 год. по гр.дело № 325/2017 год. по описа на ВОС е допуснал очевидна фактическа грешка.

 Съдът, след преценка на събраните по делото писмени и гласни доказателства, приема за установено следното от ФАКТИЧЕСКА СТРАНА:

С Решение № 260024/15.12.2023 год. по гр.дело № 325/2017 год. по описа на ВОС, съдът е отхвърли предявените искове за разваляне на съдебна спогодба и иск с правно основание чл.108 от ЗС.

В диспозитива на решението стр.12, абзац 1, ред 4, съдът грешно изписал ответника по иска с правно основание чл.87 от ГПК, като действителния ответник е Б. Вечяславов Ш., страна по спогодбата.

В диспозитива на решението, НА СТР. 12 РЕД.6, като ответник по иска съдът е посочил като ОТВЕТНИК ПО ИСКА „***” АД с ЕИК: ********* и седалище и адрес на управление гр. София, което е заличено юридическо лице и негов правоприемник е ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА

В диспозитива на решението, съдът не е посочил, че производството по иска по чл.108 от ЗС е проведен при участие на трето лице помагач НА СТРАНА НА ОТВЕТНИКА Е.Д.Г. , ЧСИ Р.Т..

От така установената фактическа обстановка съдът прави следните ПРАВНИ ИЗВОДИ:

Съдът следва да допусне поправка на очевидна фактическа грешка в постановеното решение.

Константна съдебна практика е, че очевидна фактическа грешка в съдебен акт е налице, когато има несъответствие между формираната воля на съда и нейното външно изразяване. Волята за постановяване на решението се изразява в мотивите и от тях логично следва диспозитива, който обичайно съответства на формираното становище на съдебният състав по разглеждания материално правен спор.

Очевидна фактическа грешка се допуска единствено и само в диспозитива на решението, който има сила на присъдено нещо. 

Поради тази причина при допусната от съда очевидна фактическа грешка се извършва поправка в диспозитива на решението.

Водим от горното, и на основание 247 , ал.1 от ГПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА ПОПРАВКА НА ОЧЕВИДНА ФАКТИЧЕСКА ГРЕШКА в Решение  № 260024/15.12.2023 год. по гр.дело № 325/2017 год. по описа на ВОС, като в диспозитива на Решението

-на стр.12, абзац 1, ред 4 като вместо израза „Е.Д.Г. ЕГН:********** с адрес *** да се чете Б. ВЯЧЕСЛОВОВ СЛАВОВ с ЕГН:********** и адрес ***, ж. к. „Младост", бл.132, вх. А, ап.16.

-на стр.12, абзац 2, ред 6, вместо израза „***” АД с ЕИК: ********* и седалище и адрес на управление гр. София“ да се чете „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД, с ЕИК:000694959 седалище гр. София, р-н Триадица, бул .Витоша № 89Б 

-на стр.13 допълва с нов абзац 3, с израза “Решението е постановено при участие на трето лице помагач на страна на Е.Д.Г. ЕГН:********** с адрес ***,  ЧСИ Р.Т. *** действие ОС-Варна.

Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред Апелативен съд – Варна в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                            СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД: