П Р О Т О К О Л

 

24.01.2024 г.                                                                                                 гр. Варна

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД                                            Търговско отделение

На двадесет и четвърти януари              Две хиляди двадесет и четвърта година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОНИ КРЪСТЕВ

                                                              

при секретар Мая Иванова

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Кръстев

Търговско дело № 1519 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 15:00 часа се явиха:

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ищецът „АКАДЕМИКА ИНВЕСТ“ АД, нередовно призован, представлява се от адвокат Б.Ж., редовно преупълномощен и приет от съда от днес.

 

Ответникът „ЕМУ“ АД, редовно призован, представлява се от адвокат Г.И., редовно упълномощена и приета от съда от днес.

 

Адв. Ж.: Да се даде ход на делото.

Адв. И.: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ, с оглед изричното изявление на страните за даване ход на делото, намира, че не са налице процесуални пречки по хода на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

и пристъпва към изясняване на фактическата страна на спора

 

Адв. Ж.: Господин съдия, постигнали сме спогодба, която моля да одобрите. Представяме препис от постигната спогодба пред Варненски апелативен съд по в.т.д. № 24/2023 г. В това производство беше предявен и частичен иск за 200 000 лева като невъзстановен аванс по развален договор за строителство от 2012 г. Представям за сведение на съда Протокол № 27 от 24.01.2024 г. по в.т.д. № 24/2023 г. на Апелативен съд – Варна. Производството по настоящото дело беше спряно до приключване на производството пред Варненски апелативен съд. В тази спогодба пред Варненски апелативен съд беше поето задължение от „ЕМУ“ АД да върне целия неусвоен аванс и поради това нашите спорове са безпредметни.

 

Адв. И.: Моля съда да одобри спогодбата със съдържанието, обективирано в молбата, депозирана съвместно от страните, в която са уредили отношенията си в производството по в.т.д. № 24/2023 по описа на Апелативен съд – Варна. Доколкото спорът по въззивното производство беше преюдициален, моля да приемете, че сме уредили изцяло отношенията си. Моля да бъде одобрена спгодбата със съдържанието, посочено в съвместната молба.

 

Адв. Ж.: Моля да ни бъде възстановена половината от внесената държавна такса, като в указан от съда срок ще посоча банкова сметка ***, по която да бъде възстановена сумата.

Спогодбата е в следния смисъл:

На 09.01.2023 г. между страните по спора „Академика инвест" АД и „ЕМУ" АД е постигнато извънсъдебно споразумение с нотариална заверка на подписа per. № 111 от 09.01.2024 г. на нотариус Илияна Григорова Маджунова - Монева, per. № 195, район на действие - Варненски районен съд, в които страните са постигнали съгласие за следното:

1/ По силата на предварителен договор, обективиран в извънсъдебното споразумение „ЕМУ“ АД се е задължило да закупи, а „Академика инвест'' АД да му продаде за сума в размер на 7 500 000 лв. (седем милиона и петстотин хиляди лв.) без вкл. ДДС 47 /четиридесет и седем/ обзаведени жилища, съставляващи САМОСТОЯТЕЛНИ ОБЕКТИ в сграда с идентификатор 10135.2555.320.1.137/десет хиляди сто тридесет и пет, точка, две хиляди петстотин петдесет и пет, точка, триста и двадесет, точка, едно, точка, сто тридесет и седем/, с адрес: гр. Варна, община Варна, обл.Варна, п.к.9000, ул.Христо Смирненски № 76 /седемдесет и шест/, разположени във вх. В и вх. Г на сградата, както и 33 /тридесет и три/ паркоместа в сутерен 5 на същата сграда.

2/ Страните са постигнали съгласие в извънсъдебното споразумение във връзка с висящите съдебни производства между тях, едно от които е настоящото т.д. № 1519/2019 г. на Варненския окръжен съд, Търговско отделение, както и връзка с в.т.д. № 20233001000024/2023 г. на ВАпС, образувано по въззивна жалба на „ЕМУ" АД срещу решение на първоинстанционния съд по т.д. 75/2019 г. на ТОС, което съгласие отново заявяват с подписване на настоящата спогодба, а именно: ,,ЕМУ" АД да заплати на „Академика инвест" АД общо сума в размер на 4 626 146 лв. без ДДС.

3/ Със сключване на окончателния договор за прехвърляне на описаните по-горе имоти и плащане на сумата по начина и в сроковете в извънсъдебното споразумение страните се съгласяват, че ще смятат всички свои насрещни икономически интереси, свързани пряко или косвено с правоотношенията между тях във връзка с инвестицията и построяването на сградата, за напълно удовлетворени с оглед на изпълнението на предварителния договор и на задълженията по договорите за съдебни спогодби, поради което с договорите за съдебни  спогодби  и  чрез  неговото  преобразуващо  действие,   както  и  с изплащането на дължимите суми по тези спогодби, слагат край на съдебния спор по предявените в тези производства от тях искове, насрещни искове и възражения за прихващане, без да си дължат заплащане на парични суми или други престации.

4/ Страните заявяват, че отношенията помежду им относно задължението за заплащане на посочената в т.2 сума в размер на 4 626 146 лв. без ДДС се уреждат изцяло както по отношение на основанието, така и по отношение на условията за изплащане, от договора за съдебна спогодба по в.т.д. 20233001000024 / 2023 г. на ВАпС, образувано по въззивна жалба на „ЕМУ" АД срещу решение на първоинстанционния съд по т.д. 75/2019 г. на ТОС. който договор вече е факт, сключен днес и одобрен от Варненския апелативен съд.

5/ Страните се съгласяват, разноските по делото да останат за сметка на страните така, както са направени.

 

Адв. Ж.: Съгласен съм с така постигнатата спогодба. Моля да бъде одобрена.

 

Адв. И.: Съгласна съм с така постигнатата спогодба. Моля да бъде одобрена.

 

С П О Г О Д И Л И    С Е:

 

1) ищецът „АКАДЕМИКА ИНВЕСТ“ АД, ЕИК 202271874, седалище и адрес на управление: гр. Варна, с.о. „Сотира“ 555 № 323, вх.А, партер

 

 

________________________________________

 

Чрез адвокат Б.Ж.

2) ответникът „ЕМУ“ АД, ЕИК 835013079, седалище и адрес на управление: с. Разбойна, обл. Търговище

 

 

________________________________________

 

Чрез адвокат Г.И.

 

СЪДЪТ, като взе предвид, че с така постигнатата съдебна спогодба се уреждат изцяло отношенията между страните и същата не противоречи на закона и добрите нрави, намира, че следва да бъде одобрена на основание чл. 234, ал. 1 от ГПК.

На основание чл. 78, ал. 9 от ГПК на ищеца следва да бъде възстановена половината от заплатената държавна такса при завеждане на делото, а именно сумата от 37 082,54 лева.

Водим от гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като доказателство по делото Протокол № 27 от 24.01.2024 г. по в.т.д. № 24/2023 г. по описа на Апелативен съд-Варна.

 

ОДОБРЯВА постигнатата между страните спогодба, на основание чл. 234, ал. 1 от ГПК.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по търговско дело № 1519/2019 г. по описа на Варненски окръжен съд, Търговско отделение.

 

Определението за прекратяване на производството подлежи на обжалване в едноседмичен срок, считано от днес, с въззивна жалба пред Варненски апелативен съд.

 

След влизане в сила на определението за прекратяване на производството ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ на ищеца „АКАДЕМИКА ИНВЕСТ“ АД, ЕИК 202271874 сумата 37 082,54 лева, представляваща половината от заплатената държавна такса при завеждане на делото.

 

ЗАДЪЛЖАВА ищеца в едноседмичен срок от днес да посочи сметка, по която да бъде възстановена сумата.

 

Препис от протокола след влизането в сила на определението за прекратяване на производството да се представи в счетоводството на Варненски окръжен съд.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 15:15     часа.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

 

                                                              СЕКРЕТАР: