Р Е Ш Е Н И Е

 

№ ……..…./……………..2024 г.

гр. Варна

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  МИРЕЛА КАЦАРСКА

ЧЛЕНОВЕ: ИВАНКА ДРИНГОВА

ВЕСЕЛА ГЪЛЪБОВА

 

 

като разгледа докладваното от съдия Дрингова

въззивно гражданско дело № 2730 по описа за 2018 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е образувано е по молба вх. № 265952/05.12.2023 г., подадена от Х.Д.Х., в която е обективирано искане за поправка на очевидна фактическа грешка в решение № 526/24.04.2019 г., постановено по в. гр. дело № 2730/2018 г. по описа на ВОС. В молбата се излага становище за допусната очевидна фактическа грешка във въззивното решение, като се иска решението да се обяви за нищожно, постановено по иск без доказан правен интерес. Претендира се за поправка на очевидна фактическа грешка, чрез промяна на крайния акт по същество.

В срока по чл. 247, ал. 2 от ГПК не е постъпил отговор от С.С.П..

След запознаване с писмените доказателства по делото, настоящият състав на Варненски окръжен съд намира следното:

Молбата е процесуално допустима - подадена е от надлежна страна, с искане за поправка на очевидна фактическа грешка, като по отношение на постановеното решение е приложима разпоредбата на чл. 247 от ГПК.

Разгледана по същество, молбата е неоснователна по следните съображения:

Съобразно трайната съдебна практика, очевидна фактическа грешка е всяко несъответствие между действителната воля на съда и тази, която е изразената в диспозитива на постановения съдебен акт. На поправка подлежи само очевидна фактическа грешка в постановения от съда диспозитив – актът, който се ползва със сила на присъдено нещо. В постановеното от Варненския окръжен съд решение, не е налице несъответствие между изложените мотиви и постановения диспозитив.

Съдът намира, че отправеното изявление има характер на молба за изменение на резултата на влезлия в сила съдебен акт, с който правният спор е окончателно разрешен. Искането на Х.Д.Х. не може да бъде постигнато чрез възможността за поправка на очевидни фактически грешки, предоставена на страните с нормата на чл.247, ал.1 от ГПК.

При така изложеното, съдът счита, че молбата за поправка на очевидна фактическа грешка е неоснователна, поради което следва да бъде оставена без уважение.

Мотивиран от изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молба вх. № 265952/05.12.2023 г., подадена от Х.Д.Х., в която е обективирано искане за поправка на очевидна фактическа грешка в решение № 526/24.04.2019 г., постановено по в. гр. дело № 2730/2018 г. по описа на ВОС.

 

Решението подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд, в едномесечен срок от връчването му на страните, при наличие на предпоставките по чл. 280, ал. 1 от ГПК.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

2.