Р Е Ш Е Н И Е

 

                         /12.07.2024 год.,  гр. В.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, VI-ти състав в публичното съдебно заседание, проведено на ДВАДЕСЕТ И ШЕСТИ ЮНИ ПРЕЗ ДВЕ ХИЛЯДИ ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС СЛАВОВ

 

при секретаря ВЕСКА П. и в присъствието на прокурора….……….. изслуша докладваното от съдията АТАНАС СЛАВОВ гр. дело № 1979 год. по описа за 2017 год. на съда, за да се произнесе съобрази следното:

Производството е с правно основание чл.19 ал.3 от ЗЗД.

Производството е образувано по искова молба от „ЕВРОКАПИТАЛ-БЪЛГАРИЯ" АД с ЕИК:***, седалище и адрес на управление в гр.Б., ***, представлявано от изпълнителния си директор Д.П.Д. ПРОТИВ „М ЛИЗИНГ" ЕАД с ЕИК ***и седалище гр.С., ****, представлявано от К. В. Г. и „ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ" АД с ЕИК:****, гр. С., ****представлява от два от изпълнителните си директори П. Н. Д., Д.Б.Ш. и А. В. Я., с която е предявен иск с правно основание чл.19 ал.3 от ЗЗД и цена на иска на иска: 4 321 775,30 лв.

В хода на производството с Решение, № 97/25.03.2019 по т дело № 354/2018 год. на Окръжен съд – Б. ищеца е обявен в несъстоятелност на основание: чл. 630, ал. 1 от ТЗ и му е назначен синдик Н.А.Г. с адрес ***, ****с начална дата на неплатежоспособността 30.9.2018 год.

Първоначално искът е насочен срещу „И АР БИ ЛИЗИНГ" ЕАД, ЕИК: ****. След завеждане на исковата молба ответното дружество е преобразувано на основание чл.262в от ТЗ, чрез отделяне на част от имуществото му в новоучредено дружество „И АР БИ ЛИЗИНГ БЪЛГАРИЯ" ЕАД с ЕИК:****. На основание чл.263и, ал.7 от ТЗ, съдът е конституирал като ответник в настоящото производство новообразуваното дружество ТД „И АР БИ ЛИЗИНГ БЪЛГАРИЯ" ЕАД с ЕИК:****.

В хода на производството И АР БИ ЛИЗИНГ" ЕАД, ЕИК: ***е преименувано в „М ЛИЗИНГ ЕАД ЕИК: ****.

В хода на производството ТД „И АР БИ ЛИЗИНГ БЪЛГАРИЯ" ЕАД с ЕИК:**** се е вляло в „ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ" АД с ЕИК:**** и с Определение № 260250/17.11.2023 год. съдът е конституирал на основание чл.227 от ГПК, „ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ" АД в качеството на ответник, като универсален правоприемник на „И АР БИ ЛИЗИНГ БЪЛГАРИЯ" ЕАД.

С Определение № 260267/01.12.2023 год. по настоящото делото, съдът е конституирал в качеството на третото лице помагач на страната на ответника „ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ" АД с ЕИК:****, „В. РИЪЛТИС" ЕАД, с ЕИК: ****, със седалище и адрес на управление: ****, представлявано от изпълнителния директор  В.Б.Д., действаща чрез процесуалния си представител по пълномощие  адв. Й.Д.Й.,***,  и съдебен адрес *** исковата си молба ищцата твърди, че на 24.03.2008 год. между „Еврокапитал-България" ЕАД като лизингополучател и „И АР БИ ЛИЗИНГ" ЕАД като лизингодател е сключен договор за лизинг на недвижим имот № ****год.

Съгласно разпоредбите на подписания договор „И АР БИ ЛИЗИНГ" ЕАД /с предишно наименование „И ЕФ ДЖИ ЛИЗИНГ" ЕАД/ се задължило да придобие и достави на ищеца, като лизингополучател следния недвижим имот:

УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ (ДВОРНО МЯСТО), находящ се в ****и ул. ****, съставляващ ****, по плана на 3-ти микрорайон на гр.В., при граници: от двете страни улици, поземлен имот пл.№ 2, поземлен имот пл. № 12, целият с площ от 454 кв.м. по скица, а по нотариален акт 453,68 кв.м.; заедно с построените върху дворното място АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА, състояща се от: 1. ПОДЗЕМЕН ЕТАЖ /ГАРАЖ/, включващ зала за коли /паркинг/, помещение за шофьори и обслужващ персонал и помещение за главно ел.табло и машинно със застроена площ от 456 /****стотин шестдесет и шест/ кв.м.; 2. ПАРТЕРЕН ЕТАЖ, включващ главен вход с фоайе, кът за охрана, асансьор и стълбищна клетка, второстепенен вход - банков офис с кабинет за директора, офис, канцелария, каси и трезор, санитарни възли със застроена площ от 409,3 /****стотин и девет цяло и три десети/ кв.м.; 3. ПЪРВИ ЕТАЖ, включващ директорски кабинет с офис за секретарка, стая за почивка с тоалет - баня, шест канцеларии и една голяма зала, санитарни възли със застроена площ от 440,3 /****стотин и ****десет цяло и три десети/ кв.м., заедно с припадащата се идеална част от общите части на сградата, ВТОРИ ЕТАЖ - състоящ се от два директорски кабинета със стая за секретарка, **** канцеларии и една зала, санитарни възли и стълбищна клетка за асансьор, със застроена площ от 440,30 /****стотин и ****десет цяло и три десети/ кв.м.; ТРЕТИ ЕТАЖ, състоящ се от директорски кабинет и стая за секретарка, стая за почивка със санитарен възел, кафе-бар със склад, три канцеларии и конферентна зала с тераса, санитарен възел и стълбищна клетка с асансьор, със застроена площ от 389,30 /триста осемдесет и девет цяло и три десети/ кв.м.; ЧЕТВЪРТИ ЕТАЖ -състоящ се от един склад /архив/, санитарен възел и технологична покрив-тераса за климатични машини, стълбищна клетка с асансьор, със застроена площ от 130,00 /сто и тридесет/ кв.м., ведно с припадащите се за всеки един от горепосочените етажи идеални части от общите части на сградата и правото, както и всички подобрения и приращения върху имота, представляващи по скица от Агенция по кадастъра Представляващ поземлен имот с идентификатор **.**(**), по кадастралната карта на област В., община В., гр. В., **, приета със Заповед за одобрение на КККР № РД-18-98/10.11.2008 год. на Изпълнителен директор на АГКК, и изменена със Заповед за изменение на КККР № КД-14-03-803/26.03.2012 г. на Началник на СГКК - В., с площ от ****кв.м, вид територия Урбанизирана, НТП Средно застрояване (от 10 до 15 ш), със стар идентификатор квартал **, парцел 1-1, Ведно с построената в него Сграда с идентификатор **.**, с административен адрес област В., община В., гр. В., район **, **, с функционално предназначение Административна, делова сграда, брой етажи 5 (пет), със застроена площ 409 (****стотин и девет) кв.м.

В изпълнение на задълженията си по договора, на 27.03.2008 год. ответникът е придобил процесния недвижим имот с НОТАРИАЛЕН АКТ за покупко-продажба на недвижим имот, № 196, том I peг. № 2035, дело 167 от 2008 год. на нотариус Д.Б., нотариус с район на действие PC В., вписана под номер 012 на Нотариалната камара.

След придобиването на недвижимия имот, същият е бил предоставен за ползване на ищеца съгласно приложимите общи условия и индивидуално договорените условия в договора.

Подписаният договор за лизинг съдържа предварителен договор по смисъла на чл. 19 от ЗЗД. Според разпоредбата на чл. 2.18.1 от Договора, страните са постигнали съгласие, че ще разглеждат подписания договор като предварителен за покупко-продажба на отдадения на лизинг актив при цена и условия, определени в него. Страните са признали и правото на всяка от тях да поиска обявяване на предварителния договор за окончателен по съдебен ред при отказ да бъде сключен нотариален акт за покупко-продажба. Съгласно чл.12.4 от Общите условия ищеца има право да придобие недвижимия имот преди изтичане на срока на договора за лизинг, след като отправи едномесечно предизвестие към ответника.

Към договора за лизинг страните са подписали и три допълнителни споразумения, с които изменят погасителния план и правят други допълнения към договора.

В исковата молба ищеца твърди, че е погасило задължения към ответника по договора за лизинг в размер на над 3 800 000 (три милиона и осемстотин хиляди) лева.

С писмо до И Ар Би Лизинг ЕАД с вх.№ 01340/27.04.2017 год. е отправено конкретно предложение с цена за закупуване на недвижимия имот, предмет на лизинговия договор, като е посочена цена, при която да бъде осъществена сделката. Отговорът на ответника с изх.№ 01991/30.06.2017 год. е с направен отказ да бъде прието направеното предложение.

С писмо до И Ар Би Лизинг ЕАД с вх.№ 01582/07.07.2017 год. ищцовото дружество потвърждава намерението си да закупи процесния имот като изразява намерението си за окончателно и пълно уреждане на отношенията при цена, определена по взаимно съгласие между страните. От страна на ответника не е изпратен отговор или изразена позиция по направеното предложение.

С Нотариална покана peг. № 8042, т.III, № 183 от 05.07.2017 год. на В.Д.-Нотариус в район РС-Б., peг. № 491 на НК, получена на 21.08.2017 год. към ищеца е отправена покана за заплащане на сума, определена от ответника, като след изтичане на определения срок на поканата е придадено действие на изявление за прекратяване на договор за лизинг на недвижим имот № ****год.

С писмо, получено от ответника с вх.№ 01787/07.09.2017 год. ищеца отново е отправил искане, насочени към определяне на остатъчната стойност на процесния имот и с цел неговото придобиване. Ищеца твърди, че към датата на подаване на искова молба отговор на това писмо не е получен.

С исковата молба ищеца е заявил петитум, с който моли съда на основание чл.19, ал.3 от ЗЗД да постановите решение, с което:

ОБЯВИ ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН сключения предварителен договор № ****год., между "ЕВРОКАПИТАЛ-БЪЛГАРИЯ" ЕАД и М ЛИЗИНГ" ЕАД с ЕИК ***и седалище гр.С., ****, представлявано от К. В. Г. и „ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ" АД с ЕИК:****, гр. С., ****представлява от два от изпълнителните си директори П. Н. Д., Д.Б.Ш. и А. В. Я., за прехвърляне на правото на собственост върху следните недвижими имоти:

УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ (ДВОРНО МЯСТО), находящ се в гр.В., ****) А и ул. **** (****), съставляващ УПИ (парцел) ****(**** микрорайон на гр.В., при граници: от двете страни улици, поземлен имот (парцел) пл.№ ***, поземлен имот (парцел) пл.№ **(**), целият с площ от 454 (********) кв.м. по скица, а по нотариален акт 453,68 (****стотин петдесет и три цяло и шестдесет и осем стотни) кв.м.; заедно с построените върху дворното място Административна сграда, състояща се от: 1. ПОДЗЕМЕН ЕТАЖ /ГАРАЖ/, включващ зала за коли /паркинг/, помещение за шофьори и обслужващ персонал и помещение за главно ел.табло и машинно със застроена площ от 456 /****стотин шестдесет и шест/ кв.м.; 2. ПАРТЕРЕН ЕТАЖ, включващ главен вход с фоайе, кът за охрана, асансьор и стълбищна клетка, второстепенен вход - банков офис с кабинет за директора, офис, канцелария, каси и трезор, санитарни възли със застроена площ от 409,3 /****стотин и девет цяло и три десети/ кв.м.; 3. ПЪРВИ ЕТАЖ, включващ директорски кабинет с офис за секретарка, стая за почивка с тоалет - баня, шест канцеларии и една голяма зала, санитарни възли със застроена площ от 440,3 /****стотин и ****десет цяло и три десети/ кв.м., заедно с припадащата се идеална част от общите части на сградата, ВТОРИ ЕТАЖ - състоящ се от два директорски кабинета със стая за секретарка, **** канцеларии и една зала, санитарни възли и стълбищна клетка за асансьор, със застроена площ от 440,30 /****стотин и ****десет цяло и три десети/ кв.м.; ТРЕТИ ЕТАЖ, състоящ се от директорски кабинет и стая за секретарка, стая за почивка със санитарен възел, кафе-бар със склад, три канцеларии и конферентна зала с тераса, санитарен възел и стълбищна клетка с асансьор, със застроена площ от 389,30 /триста осемдесет и девет цяло и три десети/ кв.м.; ЧЕТВЪРТИ ЕТАЖ -състоящ се от един склад /архив/, санитарен възел и технологична покрив-тераса за климатични машини, стълбищна клетка с асансьор, със застроена площ от 130,00 /сто и тридесет/ кв.м., ведно с припадащите се за всеки един от горепосочените етажи идеални части от общите части на сградата и правото, както и всички подобрения и приращение върху имота представляващи по скица от Агенция по кадастъра Представляващ поземлен имот с идентификатор **.**(**), по кадастралната карта на област В., община В., гр. В., **, приета със Заповед за одобрение на КККР № РД-18-98/10.11.2008 г. на ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА АГКК, и изменена със Заповед за изменение на КККР № КД-14-03-803/26.03.2012 г. на НАЧАЛНИК НА СГКК - В., с площ от ****кв.м, вид територия Урбанизирана, НТП Средно застрояване (от 10 до 15 т), със стар идентификатор квартал **, парцел 1-1, Ведно с построената в него Сграда с идентификатор **.** **.**(**, точка, три), с административен адрес област В., община В., гр. В., **, с функционално предназначение Административна, делова сграда, брой етажи 5 (пет), със застроена площ 409 (****стотин и девет) кв.м.

С исковата молба са представени писмени доказателства и е направено доказателствено искане да допускане на съдебно икономическа експертиза.

В съдебно заседание ищеца се представлява от назначения му синдик, който моли съда да уважи предявения иск.

В срока по чл.131 от ГПК е постъпил отговор от ответниците „И АР БИ ЛИЗИНГ" ЕАД, ЕИК:***„И АР БИ ЛИЗИНГ БЪЛГАРИЯ" ЕАД с ЕИК:****, сега „М ЛИЗИНГ ЕАД ЕИК: ***и „ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ" АД с ЕИК:****, действащи чрез процесуалния си представител по пълномощие по реда на чл.32 от ГПК, адв. М.Р., САК, съдебен адрес:***, офис 5-6, с който оспорва предявените искове.

Твърди, че договора е нищожен поради липса на съгласие и невъзможен предмет.

На следващо място се твърди, че в договора липсва и друг съществен елемент, а именно срок за сключване на окончателен договор. При липса на определен в договора срок не е ясно кога за страните възниква правото да искат сключването на окончателен договор включително и по съдебен ред.

Предвид това, твърди, че предварителният договор за покупко-продажба е нищожен като излага различни основание.

С Нотариална покана Акт № 183, том III, рег.№8042/05.07.2017 г. на Нотариус рег.№ 491 на НК, ответника „И Ар Би Лизинг" ЕАД е развалил договора поради виновно неизпълнение на задълженията по договора от страна на ищеца.

Предвид изложеното в случая не е налице валиден и действащ предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, нито валиден и действащ договор за лизинг поради развалянето им.

Не са налице и условията за упражняване на опцията за изкупуване от страна на ответника „Еврокапитал-България" ЕАД преди изтичане на срока на договора за лизинг по чл.12.4. от Общите условия, тъй като това право ще възникне преди изчитането на срока на договора, след като отправи едномесечно писмено предизвестие до Лизингодателя, при условие, че - е изплатил напълно сумите по Лизинговата цена, дължими до момента на изисканата дата за предсрочно изкупуване.

Ответника не е изпълнил задължението си да заплати цялата продажна цена преди прехвърляне на лизинговия актив, което изключва възможността предварителният договор да бъде обявен за окончателен по съдебен ред.

Според ответника писма с вх. № 01340/27.04.2017 год., писмо с вх. № 01582/07.07.2017 г., писмо с вх. № 01787/07.09.2017 год. от „Еврокапитал-България" ЕАД до „И АР БИ ЛИЗИНГ" ЕАД не представляват писмено предизвестие по смисъла на чл. 12.4. от Общите условия, тъй като нямат характера и последиците на уведомление, тъй като не са изпълнени кумулативна предпоставки и не съдържа изрично изявление за закупуване на недвижимия имот при условията на чл.12.4. от Общите условия.

На трето място в писмата от ищеца няма и посочена дата за предсрочно изкупуване съгласно изискванията на чл. 12.5. от Общите условия.

Писма с вх. № 01787/07.09.2017 год. и Писмо с вх. № 1316/10.11.2017 год., ответника твърди, че са неотносими към настоящия спор и не следва да бъдат приемани като доказателства по него.

Неизпълнението на задължението за заплащане на цялата продажна цена преди прехвърляне на лизинговия актив изключва възможността предварителният договор да бъде обявен за окончателен /чл. 12.4. от Общите условия към Договора за лизинг/.

На следващо място се твърди, че съгласно практиката на Върховен касационен съд, когато в сключения между страните предварителен договор е уговорено, че правото да се иска прехвърляне на имота ще се породи след като ищеца заплати цената му и това условие не е изпълнено, същият не може да иска прехвърлянето да се извърши. В тази хипотеза разпоредбата на чл. 362 ГПК не е приложима. При липсата на плащане на цената от страна на ищеца, води до неоснователност на предявения иск по чл. 19, ал. 3 от ЗЗД, поради което същия следва да бъде отхвърлен.

С отговорите са представени писмени доказателства и са направени доказателствени искания.

Молят съда да постанови решение, с което отхвърли предявения иск, като им присъди направените разноски.

В съдебно заседание ответниците, се представляват от процесуален представител по пълномощие, който моли съда да отхвърли иска. Претендира разноски, представя списък с разноските в срока по чл.80 от ГПК.

Конституираното третото лице помагач на страната на ответника „ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ" АД с ЕИК:****, „В. РИЪЛТИС" ЕАД, с ЕИК: ****, е изразило писмено становище, с което намира предявеният иск за допустим, но го оспорва като неоснователен. Оспорва твърденията в ИМ, че ищецът е имал право, да придобие лизинговата вещ преди изтичане на срока на договора за лизинг.

Оспорва, че  налице отказ от страна на лизингодателя да сключи окончателен договор, като основание да иска обявяването на лизинговия договор за окончателен в съответната част.

Според третото лице с изтичане на срока по получената от ищеца на 21.08.2017 г. нотариална покана, Договорът за лизинг на недвижим имот № ****г. се счита за развален, което е пречка за обявяване на предварителния договор на окончателен

Ищецът няма основания да претендира, че лизинговият договор неправилно е бил прекратен. Видно от текста на отправената нотариална покана, към 26.05.2017 г. ищецът е в забава за плащане на дължими и изискуеми суми по същия договор в размер на общо 527 536.45 евро., а към датата на прекратяване на договора за лизинг (от получаване на поканата на 21.08.2017 г.), задължението на ищеца вече е било 622 22988 евро.

 Възразява срещу твърденията на ищеца за неправилно начислени неустойки от страна на лизингодателя, респ. за отнасяне на плащания на ищеца за погасяване на несъществуващи задължения, вместо за намаляване на главницата.

Моли съда да постанови решение, с което да отхвърли като неоснователен и недоказан предявения иск.

на и недоказана искова молба. С оглед на евентуални възражения от ищеца по представеното становище, моля да ни се даде възможност да направим и допълнителни доказателствени искания.

В съдебно заседание третото лице помагач, се представлява от процесуален представител по пълномощие, който поддържа депозираното становище и моли съда да отхвърли иска.

Съдът, след съвкупна преценка на събраните по делото доказателства, заедно и поотделно и съобразно чл. 235 ГПК, приема за установено следната ФАКТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА:

На 24.03.2008 год. между „И ЕФ ДЖИ лизинг" ЕАД, преименувано „И ар би лизинг" ЕАД , а след това на „М ЛИЗИНГ ЕАД ЕИК: ****, преобразувано на основание чл.262в от ТЗ, чрез отделяне на част от имуществото му в новоучредено дружество „И АР БИ ЛИЗИНГ БЪЛГАРИЯ" ЕАД с ЕИК:****, което се е вляло в „ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ" АД с ЕИК:**** като лизингодател и „Еврокапитал-България" ЕАД е сключен Договор за лизинг № ****год., (по-долу в текста Еврокапитал) - лизингополучател, съгласно който лизингодателя се задължава да придобие и достави на лизингополучателя недвижим имот, предмет на иска подробно описан в договора.

Страните за договорили за доставна цена от 3 157 002,40 евро, която следва да бъде заплатена при условията на Договора по ескроу сметка (неразделна част от договора за лизинг), сключен между „И еф джи лизинг" ЕАД, „И еф джи Юробанк България" АД, „Петрол Холдинг" АД и „Еврокапитал-България" ЕАД.

В договора е уговорен срок за погасяване на доставната цена на 180 броя месечни вноски и на основание чл.2.3, при остатъчна стойност 1 242 954,52 евро без ДДС, дължима заедно с последната лизингова вноска в сроковете и условията по погасителен план(ПП).

Съгласно чл.2.7. от Договора лизинговите вноски се състоят от главница и лихва, които се заплащат ежемесечно на според погасителен план.

Главницата, включена във всяка лизингова вноска е посочена в погасителния план, лихвата, включена в лизинговата вноска се начислява върху остатъчната главница по плана. Уговорен е плаващ лихвен процент и годишна лихва в размер на базов лихвен процент (БЛП) плюс надбавка 2,25 %. Лихвата в погасителния план е изчислена при БЛП, посочен в договора, който подлежи на ежемесечна промяна, актуализиран на всеки първи ден на месеца, в сила от същия ден.

Съгласно чл.2.8. от Договора за БЛП е приет 1М ЕURIBОR, който към датата на договора е 4,2% годишно, т.е. към датата на договора ГЛП=БЛП+2,25 е 6,45% (4,2+2,25).

Съгласно чл.2.13 от Договора страните са договорили неустойка за забавено плащане в размер БЛП плюс 5 пункта. Същата е дължима на ден върху просрочената сума за действителен брой дни в забава.

Съгласно договора страните не са уговорил Комисионна за управление и лихва върху разсрочен ДДС.

С договор обективиран в Нотариален акт № 196, том I, рег. № 2035, дело № 167 от 27.03.2008 г., по описа на нотариус Д.Б., с регистрационен № 012 от НК и район на действие РС-В., вх. Рег.№ 7747/27.03.2008 г., акт № 3, том XXIII, дело № 5655/2008 год., „Еврокапитал-България" ЕАД като продавач прехвърля на „И ЕФ ДЖИ ЛИЗИНГ"ЕАД като купувач собствеността върху УПИ и сграда, находяща се в гр. В. **** при продажна цена 3 157 002,40 евро без ДДС, платима по специална доверителна сметка в „Юробанк И Еф Джи България" АД при условията на договор за ескроу сметка от 25.03.2008 год.

На 13.06.2008 г. между страните е сключен Анекс № 1/13.06.2008 год. към договора от 24.03.2008 год. (л.37 и сл.), с който са договорени следните промени:

В чл. 2.3  е договорена промяна в срока на договора на 178 месеца, считано от датата на влизане в сила на анекса.

В чл. 2.4 е договорена остатъчна стойност 1 562 716,19 евро без ДДС, съставен е погасител план като Приложение 1 към анекса.

В т.5 и 6 от анекса са уговорени с промени в обезпечението.

На 27.12.2013 г. между страните е сключено допълнително споразумение Анекс № 2/27.12.2013 год. към договора от 24.03.2008 год. сключено между „И ар би лизинг" ЕАД (с предишно наименование „И ЕФ ДЖИ лизинг" ЕАД), с който са договорени следните промени:

В чл. 2.3  страните договорили промяна в срока на договора в размер на 113 месеца, считано от падеж 01.01.2014 г., включително изравнителна вноска (уговорена е промяна в термина, вместо остатъчна стойност).

В чл. 2.7  страните по договора са договорил лизинговите вноски се състоят от главница и лихва, съставен е погасителен план Приложение 1 към анекс №2. Главницата по всяка вноска е посочена в погасителния план. Лихвата по лизинговата вноска се начислява върху остатъчната главница по ПП към анекс 2, при годишна лихва в размер на базов лихвен процент (БЛП) плюс надбавка 4,75 %. Лихвата в погасителния план е изчислена при базов лихвен процент, посочен в договора (плаващ лихвен %), който подлежи на ежемесечна промяна, актуализиран на всеки първи ден на месеца, в сила от същия ден. В случай на превишение на базовия лихвен процент над 1%, надбавката ще бъде намалена със същия размер, с който базовия лихвен процент е надвишил 1%, но не повече от 0,5 пункта.

Съгласно чл.5 от анекса от 27.12.2013 год., считано от 01.01.2014 год. чл.2.8. от договора се променя, като за базов лихвен процент е приет 3М ЕURIBОК , който към датата на анекса (определен към 01.12.2013 год.) е 0,24% годишно.

Съгласно чл.7 от Анекс № 2/27.12.2013 год. чл.2.10 от договора са променя, като е уговорена и комисионна за управление в размер 0,1% годишно върху остатъчната главница към падеж 01.04 на съответната календарна година. За първи път комисионната се начислява към падеж 01.04.2014 год.

Съгласно чл.8 от № 2/27.12.2013 год. е определена редовна остатъчна главница след 01.12.2013 год. в размер на 2 698 331,63 евро и е съставен нов погасителен план, който е Приложение 1 към анекс 2.

В т.9-13 от № 2/27.12.2013 год. страните по договора са уговорили с промени в обезпеченията и други условия по договора.

В чл.10 от Анекса страните са уговорили, че лизингодателят има право да осчетоводява всички постъпили при него плащания, за погасяване на задължения по Договор за лизинг № ****г. и/или Договор за лизинг № 004572-002/25.06.2008 г., и/или Договор за лизинг № 004567-001/24.03.2008 г. (сключен между лизингодателя и БПИ ЕАД). Договорил, че лизингодателя има право на самостоятелна преценка дали и каква част от постъпилата сума да отнесе за погасяване на задължения по всеки един от посочените договори за лизинг.

На 02.02.2015 г. между страните е сключено допълнително споразумение Анекс №3/02.02.2015 г. към договора от 24.03.2008 год., с който са страните по договора са уговорили промени в обезпеченията, като към анекса са приложени: ОУ на лизингодателя  и Тарифа за таксите и комисионните.

По делото е представена нотариална покана рег.№ 8042/05.07.2017 год. от „И АР БИ ЛИЗИНГ" ЕАД до „ЕВРОКАПИТАЛ БЪЛГАРИЯ" ЕАД, в която е посочено, че към датата на поканата лизингополучателят е в забава на дължими и изискуеми суми повече от 20 работни дни след падежа им по Договор за лизинг № 004572­001/24.03.2008 г., като кани ищеца да заплати същите в седемдневен срок от връчването й.

В поканата е посочено, че към 26.05.2017 год. са падежирали и непогА.и следните суми: сумата от 205 762,02 евро просрочена главница, сумата 296 371,19 евро просрочени лихви, сумата 22 242,14 евро, представляващи разходи за данък върху недвижимите имоти (ДНИ) и такса за битови отпадъци (ТБО) за 2015 год. и 2016 год., както и застраховка на имуществото за 2015, 2016 и 2017 год., сумата 161,10 евро комисионна за управление по договора, в т.ч. 2957,02 евро за периода 05/2016-04/2017 и за периода 01-26.05.2017 г. 204,08 евро или ОБЩО сумата от 527 536,45 евро.

В поканата, лизингодателят е заявил, че при неплащане на дължимите суми в указания срок разваля едностранно Договор за лизинг № ****г. и анексите към него за прекратен.

От съдебно счетоводната експертиза, съдът установи, че при извършената проверка на документацията на ищеца, на ССЕ е представена фактура № 0000000510/27.03.2008 год., издадена от „Еврокапитал- България" ЕАД в полза на „И ЕФ ДЖИ ЛИЗИНГ" ЕАД за данъчното събитие, настъпило по повод извършената продажба имот. Общата стойност за плащане по фактурата е 7 448 354,27 лева, в т.ч. данъчна основа 6 368 971,36 лева и ДДС 1 273 794,27 лева, формирана както следва:

6 174 560 лева (3 157 002,40*1,95583 ) - цена по НА;

3 000,00 лева нотариална такса;

185 236,80 лева - 3% местен данък съгл. чл. 44 ал.1 и ал. 2 от ЗМДТ;

6 174,56 лева държавна такса за вписване;

ОБЩО сумата 6 368 971,36 лева + ДДС 1 273 794,27 лева или сумата от 7 448 354,27 лева сума за плащане.

Според фактура № 27528/28.03.2008 год., издадена от „И ЕФ ДЖИ ЛИЗИНГ" ЕАД като доставчик на „Еврокапитал-България" ЕАД като получател по процесния лизингов договор № ****г., за сумата 7 448 354,27 лева, в т.ч. 6 174 560 лв (3 157 002,40*1,95583 ) данъчна основа и 1 273 794,27 лева ДДС.

С Протокол от 27.03.2008 год. за прихващане по фактури между „И ЕФ ДЖИ ЛИЗИНГ" ЕАД като лизингодател и „Еврокапитал- България" ЕАД - лизингополучател, с който страните се споразумяват, за следното: лизингодателят да преведе доставната цена по НА и протокола, в размер 3 157 002,40 евро по ескроу сметка, съгласно условията на договора за лизинг и нотариалния акт за продажба на актива; стойността на дължимия от „Еврокапитал-България" ЕАД ДДС (т.2.5 от протокола), вр. с фактура № 27528/28.03.2008 год. в размер 651 280,67 евро да бъде прихваната от стойността на вземането на „Еврокапитал-България" ЕАД за ДДС по фактура № 510/27.03.2008 год., издадена по НА за прехвърляне на собствеността на процесния имот (т.3.5 от протокола), в същия размер - 1 273 794,27 лева.

На ССЕ е представен Договор от 25.03.2008 год. за откриване на специална доверителна сметка (ескроу), сключен между „ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ БЪЛГАРИЯ" АД - доверителна банка, „И ЕФ ДЖИ ЛИЗИНГ" ЕАД - купувач, „Еврокапитал- България" ЕАД - продавач и „Петрол холдинг" ЕАД - кредитополучател по договор с Юробанк.

Представено е банково извлечение № 59 от сметка на „И ЕФ ДЖИ ЛИЗИНГ" ЕАД, от което е видно, че на 27.03.2008 год. от сметка на лизингодателя е излъчен валутен превод в размер 3 157 002,40 евро към бенефициент „Еврокапитал-България" ЕАД, съгласно договор за ексроу.

Представено е Удостоверение 113371/27.03.2008 год., с което доверителната банка удостоверява, че на 27.03.2008 год. сума в размер 3 157 002,40 евро е постъпила по доверителната сметка, съгласно договора.

Представено е кредитно известие № 1000000033/16.03.2020 год., издадено от „Еврокапитал- България" ЕАД към фактура 510/27.03.2008 год. (и към НА № 196, том I, рег. № 2035, дело № 167 от 27.03.2008 г.), с основание разваляне на доставка, съгласно вписана на ИМ по т.д. 861/2019 по описа на ВОС, за процесния имот.

Кредитното известие е с получател „Юробанк България" АД, данъчна основа минус 6 174 560 лева, ДДС минус 1 234 912 лева и обща стойност минус 7 409 472 лв.

Според от сключеното допълнително споразумение Анекс №2/27.12.2013 г. към договора от 24.03.2008 год., размерът на остатъчната редовна главница (след падеж 01.12.2013 г.) възлиза на 2 698 331,63 евро (чл.8 от Анекс № 2/27.12.2013 год.), с левова равностойност 5 277 477,95 лева.

Вещото лице е изготвило Приложение 1, в което посочва всички плащания по договора получени по банкова сметка *** - IВАN ****в периода от началото на договора до 30.09.2015 год. След датата на допълнително споразумение - Анекс №2/27.12.2013 г., т.е. от 01.01.2014 г. до датата на ИМ - 13.09.2017 год., като общо платена сума в размер 3 896 177,89 лв.

В таблица вещото лице е обобщило наредените и получени при лизингодателя плащания след 01.01.2014 год. по двата договора с лизингополучателя - Договор за лизинг № 004572­001/24.03.2008 г. и Договор за лизинг № 004572-002/25.06.2008 год.

От данните е видно, че по договор за лизинг № ****год. от 01.01.2014 г. до датата на ИМ - 13.09.2017 год. ищеца е заплатил сумата от 33 896 177,89 лева.

За периода 01.01.2014 год. до30.09.2015 год. при лизингодателя са получени 3 896 177,89 лева, които са разпределени от него според клаузите на Анекс № 2/27.12.2013 год. за погасяване на съществуващи задължения по двата договора, както следва: 812 404,70 лв - по Договор за лизинг № ****г., реф. № 2479 и 3 083 773,19 лева - по Договор за лизинг № 004572-002/25.06.2008 год. (който не е предмет по настоящото дело)

Според Анекс №2/27.12.2013 год. към договора от 24.03.2008 год. размерът на остатъчната редовна главница (след падеж 01.12.2013 г.) възлиза на 2 698 331,63 евро (чл.8 от анекса), с левова равностойност 5 277 477,95 лева.

Общата стойност на погашенията, отнесени при лизингодателя за погасяване на дълг по процесния договор, в периода от 01.01.2014 г. до 28.08.2017 г., възлиза на 812 404,70 лв. Видно е, че след 30.09.2015 г. лизингополучателят не е извършвал плащания, съответно при лизингополучателя не са извършвани и погашения по договора.

Вещото лице е съпоставили задълженията по погасителния план, съобразно Анекс № 2/27.12.2013 год. с погашенията по процесния договор при лизингодателя след 01.01.2014 год. и достигнало до извод, че със сумата 812 404,70 лева, са погА.и:

773 991,51 лева падежирали вноски в периода 01.01.2014-01.06.2015 г. - изцяло

38 413,19 лева - част от вноската с падеж 01.07.2015 г., от общо дължима сума 42 864,91 лева.

НепогА.и към 01.09.2017 год. останали следните падежирали суми по погасителния план

-главница 445 751,15 лева,

-лихви 539 681 лева

-ДДС  107 936,23

Общо: 1 093 386,50 лева.

В чл. 2.13 от Договора за лизинг страните са договорили неустойка за забавено плащане в размер БЛП плюс 5 пункта, т.е. 8 пункта, дължима на ден върху просрочената сума за действителен брой дни в забава, която според вещото лице в периода 01.07.2015-01.08.2017 г. вкл., към датата на разваляне, посочена в задачата - 28.08.2017 год. е в размер на 38 461,71 лева.

Вещото е заключило, че падежиралите и непогА.и към 28.08.2017 г. суми по погасителния план са:

445 751,15 лева главница по месечни вноски по ПП, с падежи в периода 01.07.2015 - 01.08.2017 г. вкл.

647 617,36 (539681,13+107936,23) лихва по месечни вноски с падежи в периода 01.07.2015 - 28.08.2017 г.

38 461,71 лева - неустойка за забава (8%) върху просрочена главница

4 531 567,00 лева - непадежирала главница по месечни вноски

5 663 397,21 лева общо задължения

По партидата на процесния договор, към 28.08.2017 год. в регистрите на лизингодателя са отчетени непогА.и вземания за застраховки имущество, ДНИ, ТБО, такса управление и нотариални такси, общо в размер на 66 671,23 лева.

Съгласно погасителния, план приложен към Договор за лизинг № 004572­001/24.03.2008 год., остатъчната стойност съгласно чл. 2.4 от договора възлиза на 1 242 954,52 евро и е дължима заедно с последната погасителна вноска по ПП, с падеж 01.04.2023 год. С Анекс № 2/27.12.2013 год. страните са договорили нов погасителен план, в който е посочена изравнителна вноска с падеж 01.05.2013 г. в размер 1 562 716,19 евро.

Вещото е категорично, че 28.08.2017 год. главницата възлиза на 2 316 953,41 евро с левова равностойност 4 531 567 лева.

Към 13.09.2017 год., при съобразяване и на падежиралите към 01.09.2017 год. вноски по ПП, задълженията по договора са :

-главница 4 977 318,14 лева, в т.ч. падежирали по плана за погасяване до 01.09.2017 год. 464 424,61 лева и непадежирала главница 4 512 893,54 лева.

-Лихва по погасителния план659 470, 24 лева,

-Неустойка 40 145-застраховка имущество- 2 478,80 лева,

-Данъци и такси 52 805,67 лева.

-Такса управление -11 309,96 лева

-нотариални такси 76,80 лева общо 5 743 605,27,66 лева.

С Решение № 260098/07.05.2021год. по т.д. № 861/2021 год. на ВОС, влязло в законна сила на 19.07.2023год. съдът е отхвърли исковете на ищеца “Еврокапитал-България“ ЕАД /в несъстоятелност/, против “М Лизинг“ ЕАД за прогласяване на нищожността на сключеният Договор за лизинг №004572-001/24.03.2008г., тъй като със същия страните са постигнали съглашение, с което е уговорено предварително начин за удовлетворяване на кредитора, различен от предвидения в закона, както и предявения в условията на евентуалност иск за прогласяване на нищожността на Договора като представляващ привидно съглашение, с което е прикрит договор за заем.

Със това решение съдът е отхвърлил иска на ищеца  “Еврокапитал-България“ ЕАД /в несъстоятелност/, против ответника М Лизинг“ ЕАД, за прогласяване на нищожността на Договор за покупко-продажба на недвижим имот, обективиран в Нотариален акт №196, том I, рег.№2035, дело №167 от 27.03.2008г. по описа на Варненски нотариус с рег.№012 от НК, вписан в СВ-В. с вх.рег.№7747 от 27.03.2008г., акт №3, том XXIII, дело №5655/2008г., тъй като със същия страните са постигнали съглашение, с което е уговорено предварително начин за удовлетворяване на кредитора, различен от предвидения в закона, както и предявения в условията на евентуалност иск за прогласяване на нищожността на Договора за покупко-продажба, тъй като той, представлява привидно съглашение, с което е прикрито обезпечение по договор за заем, като неоснователни.

Със това решение съдът е отхвърлил иска на ищеца “Еврокапитал-България“ ЕАД /в несъстоятелност/, против ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ“ АД в качеството на правоприемник на “И Ар Би Лизинг България“ ЕАД, за приемане за установено в отношенията им, че ответника не е станал собственик на УПИ /Дворно място/, находящ се в гр.В., ****, съставляващ ****по плана на 3-ти микрорайон на гр.В., целият с площ по скица от 454 кв.м., а по нотариален акт 453.68 кв.м., заедно с построените върху дворното място Административна сграда, състояща се от: Подземен етаж, със застроена площ от 456 кв.м.; 2. Партерен етаж, със застроена площ от 409.3 кв.м.; Първи етаж, със застроена площ от 440.3 кв.м.;  Втори етаж, със застроена площ от 440.30 кв.м.; Трети етаж, със застроена площ от 389.30 кв.м.; Четвърти етаж, със застроена площ от 130 кв.м., ведно с припадащите се ид.ч. от общите части на сградата и правото, както и всички подобрения и приращения върху имота, представляващи Поземлен имот с идентификатор **.**по КККР на гр.В., приета със Заповед №РД-18-98/10.11.2008г. на Изп.директор на АГКК, изменена със Заповед № КД-14-03-803/26.03.2012г. на Началник на СГКК-В., ведно с построената в него Сграда с идентификатор **.**.

Тази фактическа обстановка съдът установи от събраните по делото писмени доказателства, които кредитира. Съдът кредитира, като обективно, компетентно и безпротиворечиво и заключението на вещото лице.

При така установената фактическа обстановка съдът прави следните ПРАВНИ ИЗВОДИ:

Предявения иск е неоснователен и следва да се отхвърли като такъв.

В хода на производството е установено, че страните са били обвързани от валидно сключен Договор за лизинг № 004572­001/24.03.2008 год. изменен с допълнително споразумение Анекс № 2/27.12.2013 год.

Анекса е самостоятелна сделка, но предмета й е измени определени договорки в едно съществуващо правоотношение. Правната последица от сключването на анекса е, че настъпват изменение в правоотношението между страни по анекса, които са страни по основание договор.

Гореизложеното налага извод, че правоотношението между страните е възникнало и съществува според основания  Договор за лизинг № ****год., и допълнително споразумение Анекс № 2/27.12.2013 год., които има силата на закон в отношенията им по силата на закон според чл.20 а от ЗЗД.

В този смисъл правата и задължението на страните по договора се определят според основание договор и допълнително споразумение Анекс № 2/27.12.2013 год.

При така изложеното съдът намира, че предявеният иск е неоснователен.

Договор за лизинг № ****год., в който се съдържа клаузите на предварителен договор за покупко-продажба, изменен с допълнително споразумение Анекс № 2/27.12.2013 год. е развален, с едностранно изявление на изправната страна по договора към неизправната преди предявяване на иска.

В хода на съдебното производството съдът установи, че ищеца е неизправна страна по договора и изпаднал в забава, поради неплащане на дължими и изискуеми суми.

От приетото по делото заключение на СИЕ съдът установи, че към 29.08.2017 год. когато изтича дадения за изпълнение срок ищеца е бил забава за плащане на суми по процесния договор за лизинг. Размерът на падежиралите и неизпълнени задължения по Договор за лизинг № 004572- 001/24.03.2008 г. и допълнителните споразумения е 1 093 386,50 лева.

От горното се налага извод, че ищеца е неизправна страна по договора, защото не е изпълнил задължението си по него, за което отговаря.

С Нотариална покана Акт № 183, том ІІI, рег.№8042/05.07.2017 г. на Нотариус рег.№ 491 на НК, получена от ищеца на 21.08.2017 год. ответника е развалил едностранно договора, поради виновно неизпълнение на задълженията по него от страна на ищеца, по причина за която той отговаря.

Договор за лизинг се счита за развален, считано от деня, следващ деня, в който изтича срока за изпълнение, който срок за изпълнение е изтекъл на 28.08.2017 год. и в този срок ищеца не е изпълнил задълженията си по договора.

Предвид изложеното се налага извод, че считано от 29.08.2017 год. Договор за лизинг № ****год. изменен  с допълнително споразумение Анекс № 2/27.12.2013 год. е едностранно развален на основание чл.87 ал.1 от ЗЗД, от страна на ответника, който е и изправна страна по договора.

В конкретния случай са налице предпоставките по чл. 14.1.1. от Общите условия към Договора за лизинг, поради което същия, заедно с инкорпорирания в него предварителен договор за продажба е развален от изправната страна по договора „И АР БИ ЛИЗИНГ” ЕАД, считано от 29.08.2017 г., т.е. преди предявяване на иска.

Съгласно Тълкувателно решение № 4/2020 от 09.05.2023 на ОСГТК на ВКС необходима предпоставка да се обяви за окончателен предварителен договор за покупко - продажба „е съществуването на правна връзка между страните, основана на валиден предварителен договор, съдържащ уговорка за всички съществени условия на окончателния договор, който не е развален или прекратен.“

При виновно неизпълнение от страна на купувача по предварителния договор в полза на ответника - продавач се е породило субективното право да го развали с едностранно изявление до купувача преди предявяването иска или в хода на производството.

В настоящия случай, „И АР БИ ЛИЗИНГ” ЕАД е упражнило правото си и с едностранно изявление е развалил на договора преди предявяване на иска.

В този смисъл при липса на валидно облигационно отношение между страните предявени иск се явява неоснователен.

По възражението на ищеца за нищожност на разпоредбата на чл. 10 от Допълнително споразумение (Анекс) № 2 от 27.12.2013 год.

Въведено възражение за преклудирано, тъй като не е направено с исковата молба, тъй като анекса е представен с нея.

По разноските по делото.

С оглед на изхода от правния спор съдът следва да присъди в тежест на ищеца направените от ответника разноски, съобразно представения списък 83 161,28 лева.

По изложените съображения, Варненски окръжен съд

 

Р Е Ш И :

ОТХВЪРЛЯ като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН предявения от "ЕВРОКАПИТАЛ-БЪЛГАРИЯ" в несъстоятелност ЕАД с ЕИК:***, седалище и адрес на управление в гр. Б., ул. „****“ № ****, представлявано от Н.А.Г. ***, ****против „М ЛИЗИНГ" ЕАД с ЕИК ***и седалище гр. С., ****, представлявано от К. В. Г. и „ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ" АД с ЕИК:****, гр. С., ****представлявано от двамата от изпълнителните си директори П. Н. Д., Д.Б.Ш. и А. В. Я., иск с правно основание чл.19 ал.3 ЗЗД, ОБЯВЯВАНЕ за ОКОНЧАТЕЛЕН на предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, инкорпориран в чл.2.18.1. от Договор за лизинг № ****год. между „Еврокапитал-България" ЕАД като лизингополучател и „И АР БИ ЛИЗИНГ" ЕАД, за следния недвижим имот, а именно:

УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ (ДВОРНО МЯСТО), находящ се в ****и ул. ****, съставляващ ****, по плана на 3-ти микрорайон на гр.В., при граници: от двете страни улици, поземлен имот пл.№ *, поземлен имот пл. № **, целият с площ от *** кв.м. по скица, а по нотариален акт 453,68 кв.м.; заедно с построените върху дворното място АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА, състояща се от: 1. ПОДЗЕМЕН ЕТАЖ /ГАРАЖ/, включващ зала за коли /паркинг/, помещение за шофьори и обслужващ персонал и помещение за главно ел. табло и машинно със застроена площ от ** /**** / кв.м.; 2. ПАРТЕРЕН ЕТАЖ, включващ главен вход с фоайе, кът за охрана, асансьор и стълбищна клетка, второстепенен вход - банков офис с кабинет за директора, офис, канцелария, каси и трезор, санитарни възли със застроена площ от ** кв.м.; 3. ПЪРВИ ЕТАЖ, включващ директорски кабинет с офис за секретарка, стая за почивка с тоалет - баня, шест канцеларии и една голяма зала, санитарни възли със застроена площ от ** кв.м., заедно с припадащата се идеална част от общите части на сградата, ВТОРИ ЕТАЖ - състоящ се от два директорски кабинета със стая за секретарка, **** канцеларии и една зала, санитарни възли и стълбищна клетка за асансьор, със застроена площ от ** кв.м.; ТРЕТИ ЕТАЖ, състоящ се от директорски кабинет и стая за секретарка, стая за почивка със санитарен възел, кафе-бар със склад, три канцеларии и конферентна зала с тераса, санитарен възел и стълбищна клетка с асансьор, със застроена площ от ** кв.м.; ЧЕТВЪРТИ ЕТАЖ -състоящ се от един склад /архив/, санитарен възел и технологична покрив-тераса за климатични машини, стълбищна клетка с асансьор, със застроена площ от 130,00 /сто и тридесет/ кв.м., ведно с припадащите се за всеки един от горепосочените етажи идеални части от общите части на сградата и правото, както и всички подобрения и приращения върху имота, представляващи по скица от Агенция по кадастъра Представляващ поземлен имот с идентификатор **.**(**), по кадастралната карта на област В., община В., гр. В., район **, **, приета със Заповед за одобрение на КККР № РД-18-98/10.11.2008 год. на Изпълнителен директор на АГКК, и изменена със Заповед за изменение на КККР № КД-14-03-803/26.03.2012 г. на Началник на СГКК - В., с площ от **  кв.м, вид територия Урбанизирана, НТП Средно застрояване (от 10 до 15 ш), със стар идентификатор квартал **, парцел **, Ведно с построената в него Сграда с идентификатор **.**, с административен адрес област В., община В., гр. В., район **, **, с функционално предназначение Административна, делова сграда, брой етажи 5 (пет), със застроена площ ** (****) кв.м.

ОСЪЖДА "ЕВРОКАПИТАЛ-БЪЛГАРИЯ" в несъстоятелност ЕАД с ЕИК:***, ДА ЗАПЛАТИ НА „М ЛИЗИНГ" ЕАД направените по делото разноски в размер на 83 161,28 лева

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от редовното му връчване пред Апелативен съд гр.В..

 

 

СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД: